divendres, 8 de novembre del 2019

Joan Panisello en la revista rumana ROTONDA VALAHA


Texto en español i en rumanés   Text în spaniolă și în română
La prestigiosa revista ROTONDA VALAHA, editada en Râmnicu Vâlcea y dirigida por el escritor y periodista Ioan Barbu, con 336 páginas escritas, dedica nuevamente casi dos páginas con las últimas y próximas actividades del ceramista Joan Panisello.
Comenta su participación en el TERRÀNIA 2019, el Festival Internacional de Cerámica de Montblanc donde ha sido el invitado de honor y su colección de esculturas, BINOMIO ÁRBOL-HOMBRES EN LAS TIERRAS DEL EBRO, ha sido la exposición central de certamen. También desvela algunos detalles del proyecto de exposición permanente que se inaugurará en su pueblo de Jesús, a corto plazo, con la donación que han hecho él y su familia de unas 50 obras para su pueblo. Repasa igualmente detalles de su currículum, extraídos de su web: www.panisello.net recuerdos de sus participaciones a lo largo de 7 años en ART CAMP’s de artistas internacionales en Calimanesti (Rumanía). También recuerda las colaboraciones con poetas y escritores rumanos que llevan de momento 8 libros publicados y ilustrados con fotos de obras cerámicas y esculturas suyas. En este momento se está editando el 9º libro ilustrado con obres cerámicas suyas, escrito por un poeta argentino y traducido al rumano. Igualmente recuerda las páginas que se le han dedicado recientemente en otros libros importantes en Rumanía por su notable huella a nivel artístico y humano que ha dejado en el entorno rumano donde se ha movido. El título del último libro: "Calimanesti y sus hombres" escrito por la Sra. Fenia Driva es una muestra exquisita de lo que comentamos.
El director de la revista ROTONDA VALAHA, Sr. Ioan Barbu, es también el director del "Curierul de Vâlcea", el primer periódico independiente, con capital privado, fundado inmediatamente después de la caída de Nicolae Ceaucescu el 19 de enero de 1990, por tanto está a punto de conmemorar los 30 años de vida de este periódico.
Nuevamente es un gran placer para mi contar con tan buenas amistad hechas en Rumanía a lo largo de todos estos años, de la mano de la UNESCO, de CPPCE, del Gobierno Municipal de Calimanesti, de todos sus alcaldes y concejales que hemos conocido en el largo de todos estos años. También los museos, bibliotecas, galerías de arte que hemos visitado, monasterios, talleres y tiendas de cerámica popular, restaurantes, oficinas de turismo, personal y servicios de balneario del mismo Hotel Central de Calimanesti, un lujo para disfrutar con los cinco sentidos, de la Escuela de Teatro y Auditorio FlorinZamfirescu y sus profesores con que hemos compartido muchas gloriosas actuaciones, del Instituto y de la Escuela Cantacucino de Calimanesti donde trabajamos en cerámica los primeros veranos, usando también su comedor y sus habitaciones para alojamiento los primeros años, los medios de comunicación que siempre estuvieron pendientes de nuestras actividades: Cozia Info, Curierul de Vâlcea, Monitorul de Vâlcea, Vocêa Valcii, Vatra Veche, Luceafarul de Dimineata, Bucurestiul literaria si Artistic, Indiscret in Oltenia, Rumanía Literara, Martiria, Víata Valcii, Impact Real, Radio Rumanía internacional, Etalon TV, Canal CN 1 y muchos otros . También queremos agradecer el apoyo permanente y la confianza depositada en nosotros por parte del Arzobispo IPS Varsanufie. Mil gracias a todos, los comentados y los muchos que faltan por anotar.
Joan Panisello către revista românească ROTONDA VALAHA
Prestigioasa revistă ROTONDA VALAHA, publicată în Râmnicu Vâlcea și regizată de scriitorul și jurnalistul Ioan Barbu, cu 336 de planuri scrise, dedică din nou aproape două planuri celor mai recente și viitoare activități ale ceramicianului Joan Panisello.
El a comentat participarea sa la TERRÀNIA 2019, Festivalul Internațional de Ceramică din Montblanc, unde a fost invitat să onoreze și colecția sa de sculpturi, BINOMI ARBRE-HOMES A LES TERRERES DE L'EBRE, expozitie centrala a concurentei. De asemenea, se dezvăluie câteva detalii despre proiectul expoziției permanente care va fi deschis în orașul Isus pe termen scurt, cu donația făcută de el și de familia sa de aproximativ 50 de lucrări pentru poporul său. De asemenea, treceți în revistă curriculum vitae, extras de pe site-ul său: www.panisello.net, înregistrări ale participării sale peste 7 ani la ART CAMP's de artiști internaționali din Călimănești (România). De asemenea, își amintește colaborările cu poeți și scriitori români care au în prezent 8 cărți publicate și ilustrate cu fotografii din lucrări și sculpturi ceramice. În acest moment, cea de-a noua carte cu lucrările sale este publicată, scrisă de un poet argentinian și tradusă în limba română. De asemenea, își amintește planurile care au fost dedicate recent altor cărți importante din România pentru amprenta sa remarcabilă la nivel artistic și uman pe care l-a lăsat în mediul românesc unde s-a mutat. Titlul ultimei cărți: „Călimănești și oamenii lui”, scrisă de dna. Fenia Driva este o mostră rafinată din ceea ce am discutat.
Directorul revistei ROTONDA VALAHA, S. Ioan Barbu, este și directorul „Curierul de Vâlcea”, primul ziar independent, cu capital privat, fondat imediat după căderea lui Nicolae Ceaucescu la 19 ianuarie 1990, pentru atât de mult este pe cale să comemoreze cei 30 de ani de viață ai acestui ziar.
Din nou, este o mare plăcere pentru mine să am atâtea prietenii bune făcute în România de-a lungul acestor ani, cu mâna UNESCO, a CPPCE, a Guvernului municipal din Călimănești, a tuturor primarilor și consilierilor săi pe care i-am întâlnit la Mult timp în toți acei ani. De asemenea, muzeele, bibliotecile, galeriile de artă pe care le-am vizitat, mănăstirile, atelierele și magazinele populare de olărit, restaurante. Birouri de turism, personal și servicii spa ale aceluiași Hotel Central de Călimănești, un lux de care să te bucuri cu toate simțurile, de la Școala de Teatru și Auditorium Florin Zamfirescu și profesorii săi cu care am împărtășit multe spectacole glorioase, de Institutul și Școala Cantacucino din Călimănești unde am lucrat în ceramică în prima vară, am folosit, de asemenea, sala de mese și camerele lor pentru cazarea în primii ani, mass-media care au fost mereu în așteptare pentru activitățile noastre: Cozia Info, Curierul de Vâlcea, Monitorul de Vâlcea, Vocea Vâlcï, Vatra Veche, Luceafarul de Dimineata, Bucurestiul Literar și Artistic, Indiscret în Oltenia, România Literara, Martiria, Viata Valcii, Impact Real, Radio România internațional, Etalon TV și mulți alții . De asemenea, dorim să mulțumim sprijinul și încrederea permanentă depuse în noi de Arhiepiscopul IPS Varsanufie. Vă mulțumesc foarte mult tuturor comentatorilor și celor care lipsesc.