dilluns, 30 de maig del 2016

Noves sorpreses agradables a Romania

PROGRAMA OFICIAL
El passat mes de juliol de 2015 estrenàvem a Romania una altra faceta de la nostra activitat artística, la il·lustració de llibres amb fotos d’obres nostres. El periodista i escriptor, Sr. Ioan Barbu, director del diari “CURIERUL DE VÂLCEA”, editor, professor de literatura i història, presentava el llibre ”REGIMENTUL ALB” escrit en romanès. Nosaltres varem poder assistir a dues presentacions al mes de juliol, una a la Biblioteca ”ANTIM IVIREANUL” de Vâlcea i l’altra a la Biblioteca “A.E.BACONSKi” de Calimanesti. L’experiència ens va agradar tant al Sr. Ioan Barbu com a mi que varem decidir portar-lo també a Espanya. Al mes de novembre i traduït ja a l’espanyol, “EL REGIMIENTO BLANCO” es va presentar a Torredembarra, Barcelona, Tarragona, Tortosa i Castelló.
Per a la presentació a Barcelona, en l'incomparable marc de l'INSTITUT RAMON LLULL, li varem buscar un presentador de luxe, el Sr. Jesús Ávila Granados, escriptor espanyol que porta ja 106 llibres editats, i és especialista en templaris i càtars. La nit de la presentació el Sr. Ávila li va regalar la darrera novela que havia publicat, “EL ÚLTIMO HEREJE”
El Sr. Barbu va quedar impressionat amb el llibre i tots dos varen decidir fer la traducció al romanès. D’altra banda la traductora del Sr. Barbú, Sra. Gabriela Banu, va ensenyar el llibre el “REGIMIENTO BLANCO” al poeta Sr. Coman Sova a qui també feia les traduccions a l’espanyol. Aquest, en veure les fotos de les obres nostres, va demanar a la traductora posar-se en contacte amb mi per veure de cedir-li algunes fotos per poder traduir un llibre de poemes en espanyol amb fotos d’obres ceràmiques nostres. Al mes d’abril d’aquest any, ja es va poder presentar el llibre a Vall-de-roures i a Jesús. De totes formes l’autor va decidir també fer una edició bilingüe romanès-espanyol per presentar-la a la primavera a Romania.
Aquest mes de maig i coincidint amb la sisena edició del Saló Nacional de Literatura i Art “ROTONDA PLOPILOR APRINSI”, celebrat a Vâlcea, hem estat invitats a participar-hi, el Sr. Jesús Ávila Granados per a presentar el llibre ”ULTIMUL ERETIC”, nosaltres per a presentar, juntament amb el poeta Sr. Coman Sova, ”LA NIEVE Y LOS OJOS DE LOS LOBOS” en edició bilingüe i el Sr. Eduard Rovira, alcalde de Torredembarra, per haver col·laborat el la presentació del Sr. Barbu a la seua ciutat. És la setena vegada que nosaltres visitem Romania.
Confesso que la delegació espanyola, tal com ens anunciaven, hem quedat bocabadats per l’organització tant acurada de tots els actes: innombrables presentacions de llibres, cinc exposicions d’art, concerts de piano, visita a 5 monestirs, a les salines “OCNELE MARI”, impressionant sistema d’amplíssimes galeries, amb serveis de tot tipus, dintre duna una muntanya de sal, visita al Museu “SATULUI BUJORENI”, al Museu d’Art Casa Simian, Visita a fortificacions antigues de “CULELE DE LA MALDARESTI”, picnics a l’aire lliure, àpats en restaurants i famoses cases especialitzades en menjars típics, visita a Horezu, poble famós per la seua gran producció i venda de ceràmica popular. Fins i tot el darrer dia varem poder passar, abans d’emprendre el viatge de tornada, quatre hores a casa del poeta, Sr. Coman Sova i la seua esposa Anna, en una zona residencial dels afores de Bucarest. Un nou picnic entre una vegetació impressionant i una família exquisida, ens va preparar per emprendre millor el viatge de tornada a casa.
Ha estat sorprenent l’acurada organització i sobre tot el nombre d’entitats, empreses i organismes que col·laboraven en la preparació i esponsorització dels molts actes: ajuntaments, consellers locals, govern regional, arquebisbat, biblioteca, museus, restaurants, diaris, emissores, revistes, televisions, fotógrafs, empreses de transports, monestirs... Un autèntic luxe a tots nivells. Hi havia una cinquantena d’escriptors invitats entre romanesos, espanyols, alemanys.... Bona part de nosaltres, allotjats a la residencia de l’arquebisbat i altres en apartaments de la biblioteca. Hi havia previst un restaurant cèntric i molt proper a la biblioteca central, per als àpats normals, dintre de la ciutat. 
Importants han estat les recepcions que hem rebut per part de l’alcalde, el  consistori en ple i el delegat del govern central, Sr. Radu Renga, just el dia de la commemoració de la festa gran ZILEI RAMNICULUI. També ens ha acompanyat en diversos actes el Sr. Lilian Zamfiroiu, Ministre plenipotenciari al Ministeri d’Afers Estrangers, ex president del Institut Cultural Romanès i amb càrrecs a la UNESCO, amb qui varem poder sopar colze a colze, al restaurant Cupidon. També va presidir l’acte d’inauguració, entre molts altres, el Sr. George Câlin, escriptor, ambaixador de romania a la ONU. La llista de personalitats importants del món de la cultura i la política és llarga de debò. En alguns dels actes s’han fet lliurament de trofeus per a alguns escriptors, i artistes pel seu treball.  
En actes de parlaments públics tots els espanyols hem fet us de traductors. Des d’aquí volem agrair el gran treball fet per la Sra. Gabriela Banu i per Sr. Iury Dutza que va venir d’Espanya amb nosaltres i el varem tenir tot el viatge a la nostra disposició. A nivell personal, hem pogut mantenir llargues converses gairebé amb tothom amb la llengua francesa, sobre tot en persones de tos dos països que sobrepassem els 50 anys. Els més joves es relacionen sobre tot amb l’anglès.
Una nova aventura viscuda a Romania, un país que ens ha ofert moltes sorpreses agradables els darrers set anys i que pressentim que encara ens en guarda de noves. De moment s’està traduint la segona part del llibre del nostre amic, Sr. Jesús Ávila Granados, tenint en compte que la primera part de ”ULTIMUL ERETIC” ha estat, de llarg, el llibre més venut al aquest Saló Nacional de Literatura i Art. La primera setmana de juny es tornen a presentar a Bucarest, en el marc del BOOKFEST 2016, el llibre del Sr. Jesús Ávila, ”ULTIMUL ERETIC” i el del Sr. Ioan Barbu, “REGIMENTUL ALB” amb textos seus i fotografies de ceràmiques nostres. I un cinquè llibre, aquest cop d’una escriptora, també s’està traduint a l’espanyol per afegir-hi fotos d’obres nostres. 
Les més grans felicitacions al Sr. Ioan Barbu, que va complir els 78 anys aquests dies i que ha estat l’artífex de tota aquesta programació tant espectacular i que ha transcorregut gairebé amb la precisió d’un rellotge. Enhorabona, amic.

1.- Els actes centrals del Saló Nacional de Literatura i Art “ROTONDA PLOPILOR APRINSI” 2016 s’han celebrat a la Biblioteca ”ANTIM IVIREANUL” de Vâlcea.
Els vitralls de la cúpula són obra de l’artista plàstic Gheorge Dican
                                  **********************************************
               ROTONDA PLOPILOR APRINSI 2016 FESTIVALUL CARTII
               LA RAMNIC 16 mai 2016 deschiderea oficiala
 https://www.youtube.com/watch?v=Akae8sRLh2I

2.- Concert "Clàssica Venecia" ofert al piano per Carmen Daniela. (15 de maig)

3.-  Visita a la muntanya de sal: "OCNELE MARI". (15 de maig)


4.- Aniversari del Sr. Ioan Barbu (78 anys). (16 de maig)

5.- Inauguració del 6è Saló Nacional de Literatura i Art, “ROTONDA PLOPILOR APRINSI”, celebrat a Vâlcea. (16 de maig)


6.- Inauguració de l’exposició dels artistes Eugenia Enescu i Adrian Radu. (16 de maig)



7.- Visita i esmorzar al Monestir “Antim din Troianu” (16 de maig)



8.- Sopar ofert per l’organització al Restaurant Cupidón (16 de maig)


 9.-Presentació dels llibres ”ULTIMUL ERETIC” de Jesús Ávila Granados y “LA NIEVE Y LOS OJOS DE LOS LOBOS” en edició bilingüe del poeta Coman Sova, amb fotos d’obres ceràmiques nostres. Tots dos hem rebut trofeu i diploma, ell en el camp literari i jo en l’artístic. (17 de maig)

Rotonda Plopilor Aprinsi II

https://www.youtube.com/watch?v=n8eMyAGhGfU







10.- Segona presentació de llibres. Diferents indrets amb venda de llibres dintre de la mateixa planta baixa de la biblioteca. (17 de maig)

11.- Visita al Monestir de Turnu. (18 de maig)


12.- Visita i dinar al Monestir de Cozia (Calimanesti). Casualment ens trobem amb l'alcalde del poble. (18 de maig) 


13.- Visita a la “Culele de la Maldaresti”. (18 de maig)

   14.- Visita al poble d’Horezu, importantíssim per la producció i venda d’articles de ceràmica popular. La ceràmica d'Horezu va ser la invitada a la Fira de la Terrissa de la Galera 2013 en representació de Romania. Sopar al mateix poble. (18 de maig)



15.- Exposició al Museu d’Art Casa Simian: Gheorge Dican i Tina Popa. Exposició de ceràmica a la Galeria Sub-SOL. (19 de maig)




16.- Museu Satului Bujoreni. Exposició Tudor Meiloiu. Picnic a l’aire lliure. (19 de maig)




      17.- Recepció a l’Ajuntament i a la Prefectura amb motiu de la Festa del ZILEI RAMNICULUI. (20 de maig)





18.- Picnic a l’aire lliure. (20 de maig)


19.- Visita Coman Sova i Sra. Ana. Bucarest. (21 de maig)