dilluns, 20 de juny de 2011

25 anys de l’Associació de Ceramistes de Catalunya
Dissabte 18 de juny ens varem reunir gairebé un centenar de persones del món de la ceràmica, a la Bisbal d’Empordà, per commemorar el 25è aniversari de la nostra associació (ACC). Aquesta Gran Trobada del Soci es va fer a l’Escola de Ceràmica de Dolors Ros, a Vulpelac, a Tocar de La Bisbal.
L’elecció del lloc va ser un encert total. La Dolors Ros ens ha vist néixer com a ceramistes a molts dels membres de l’ACC. Ella va començar a fer els primers cursos d’estiu abans de nàixer l’ACC. Llavors aquests es feien al convent dels franciscans. Tres anys consecutius varem gaudir del mestratge de Dolors i dels magnífics professors que l’acompanyaven en unes classes extraordinàries que van marcar molt positivament a la major part dels assistents.
A nivell personal, Dolors va omplir una de les planes més importants de la nostra vida en moments gens fàcils per al nostre futur. Anys després i amb un coratge indescriptible va fundar l’actual Escola de Ceràmica on també es pot gaudir de residència, tot en un edifici modèlic a tots nivells. Fa uns quinze anys que també varem passar un curs d’estiu en aquestes noves instal·lacions.
L’ACC enguany ha creat per primera vegada uns premis i d’entrada els ha atorgat a PAULÍ, en majúscules, com a ceramista. A JORDI ANCIL, també en majúscules per la seva labor de tècnic i proveïdor de molts de nosaltres des de fa més de quaranta anys i a DOLORS ROS, igualment amb majúscules, com a docent el la seua Escola de Ceràmica de la Bisbal. Tres noms de luxe, lligats gairebé al darrer mig segle de la vida de molts ceramistes.

A continuació reproduïm íntegrament el text de la web de l’Associació de Ceramistes de Catalunya que complementa a la perfecció el nostre comentari.

Ceramistes de tot arreu van fer cap a l’Escola de Ceràmica de La Bisbal a partir de dos quarts de dotze, ja que a les dotze estava programada la primera activitat que obria els actes de la jornada: la conferència que va oferir Alberto Andrés, Director de CERCO (Zaragoza), sobre l’evolució de la ceràmica artística al llarg del segle XX i les noves generacions i tendències de la ceràmica actual.

El dia va transcórrer en un ambient molt festiu, retrobant els amics i repassant aquests 25 anys d’història, rememorant anècdotes i recordant els companys que no hi eren.

La Dolors Ros ens va rebre magníficament a la seva Escola i va adreçar unes paraules als assistents, expressant la seva emoció per poder acollir la trobada i tornar a veure tants ceramistes coneguts i altres de nous. El dinar, que va consistir en un pica-pica i una costellada va ser compartit per tots plegats a l’aire lliure, en el marc tan acollidor dels exteriors de l’Escola.

Es va presentar i posar a la venda la peça commemorativa del 25è aniversari de l’ACC i del centenari de Josep Serra. Es tracta de la reproducció d’una peça Art Decó, original de Josep Serra, de l’any 1927. Els que no us vareu poder acostar a La Bisbal, trobareu la peça a l'ACC i a la resta de sales que acolliran fins a l'octubre l'exposició itinerant.

A la tarda, ens dirigírem al Terracotta Museu, on varem tenir el privilegi de gaudir d’una interessant visita guiada, de mà del seu director, Xavier Rocas, que ens va explicar que l’edifici era una antiga fàbrica de ceràmica que es deia Terracotta, nom que han conservat per al museu. Varem poder veure fotografies antigues, plànols i dissenys d’època, peces, motlles, rajoles i els antics i impressionants forns de la fàbrica.

Seguidament, assistírem al Castell Palau de La Bisbal d’Empordà, espai emblemàtic de la vila, que acull l’exposició del 25è aniversari de l’ACC. Varen inaugurar l’acte l’Alcalde de La Bisbal d’Empordà, Sr. Lluís Sais i Puigdemont, el President de l’ACC, Sr. Claudi de José i la Vicepresidenta de l’ACC i Coordinadora de l’exposició, Sra. Teresa Gironès. L’Alcalde va destacar que era molt important que es fessin actes com aquest en una població l’essència de la qual és la ceràmica, per potenciar-la encara més. Claudi de José va dir que feia seves i agraïa molt aquestes paraules de l’alcalde i també va valorar la càlida i generosa acollida de Dolors Ros a l’Escola. Teresa Gironès va donar les gràcies als ceramistes participants a l’exposició i a tots els que han fet possible realitzar-la, amb gestions i col•laboracions de tot tipus.

Aquests actes van reunir més d’un centenar de persones, sent l’esdeveniment més multitudinari la inauguració de l’exposició.