diumenge, 4 de maig del 2025

Exposició de ceràmica de Joan Panisello: “Provar, experimentar, innovar...”




De l’1 de maig a l’1 de juny de 2025, la Sala 2, sala d'exposicions temporals de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera (baixos de l’Ajuntament) acollirà una exposició de ceràmica de Joan Panisello: “Provar, experimentar, innovar...”

(Redacció) Joan Panisello està considerat internacionalment com un dels creadors més destacats de la nostra època en l’art ceràmic tant per l'originalitat de les seves formes com per la variació cromàtica de les seves peces i la seva obra és coneguda als cinc continents mitjançant més de 1.500 publicacions arreu del món escrites entorn a la seva obra i també per les més de 305 exposicions fetes en diversos països, així com per quantitat de peces exposades entre Museus, Fundacions, Fons d’Art i col·leccions públiques.

Nascut a Jesús (Tortosa), Joan Panisello obté la titulació de mestre l’any 1965 i entre 1968-1973 s’especialitza en Expressió Artística. Es va formar a les Escoles d’Arts i Oficis de Tortosa i Tarragona, ampliant els seus coneixements amb cursos especialitzats a La Bisbal d’Empordà i Barcelona.

L'any 1975 va obtenir el títol de Graduat en Arts Aplicades i Oficis Artístics, en l'especialitat de ceràmica, a l’Escola Llotja de Barcelona. Una de les fites més destacades de la seva carrera va ser l’exposició retrospectiva organitzada pel Ministerio de Cultura, el 2008. Aquesta mostra, de caràcter itinerant, es va inaugurar al Museu Nacional de Ceràmica de València, situat al Palacio del Marqués de Dos Aguas i va recórrer diverses ciutats.

Reconeixements

El seu treball ha estat àmpliament reconegut, pel que ens resulta del tot impossible enumerar totes les seves distincions, en destaquem només algunes: el 2013 va ser seleccionat com a membre de lAcadèmia Internacional de Ceràmica, consolidant així la seva posició en el panorama artístic mundial.

El 2021, va rebre la Creu de Sant Jordi, un dels màxims guardons atorgats per la Generalitat de Catalunya, en reconeixement a la seva contribució a la cultura i a l’art ceràmic i al setembre del 2023, la Reial Acadèmia Catalana de BellesArts de Sant Jordi va distingir la trajectòria de Joan Panisello atorgant-li la insígnia i el diploma d’Acadèmic corresponent per Tortosa.

Les obres que presenta

Joan Panisello ens presenta setze obres elaborades amb diferents tècniques i en algunes d’elles hi combina diferents materials. Peces arrelades al territori, altres relacionades amb el fenomen OVNI, del qual ha mostrat molt d’interès al llarg de la seva carrera, i, altres engendrades amb la tècnica del raku. La seva obra s’inspira en l’Ebre, en la seva gent, en els seus paisatges i en la petjada que ens han deixat les diferents civilitzacions que han passat per aquesta magnífica terra. Recull tota aquesta herència cultural i la canalitza a la seva ceràmica.

La tècnica del raku provoca transformacions químiques i físiques a la peça que li donen tonalitats, textures, matisos i colors molt variats que li van molt bé a Joan com a creador inquiet que és, per a concebre obres originals, solemnes, avantguardistes i úniques. Com una mena de divinitat, combina de manera excel·lent els quatre elements principi de totes les coses: aigua, aire, terra i foc. El resultat és aquest conjunt de composicions totalment pulcres, rigoroses i contundents. Els seus plafons i escultures evoquen el mar, la terra, l’univers amb els seus enigmes o la natura en el seu màxim esplendor.

Cadascuna de les seves obres traspua: respecte, fortalesa, dignitat i sovint espiritualitat. Farcides d’energia i vitalitat, fruit d’un treball exigent i continuat que li han permès un enorme domini del color, la textura i el volum, ens endinsaran en tot un seguit de sensacions i ens descobriran la bellesa en el seu estat més pur. Plafons i escultures ceràmiques totalment contemporànies convivint en una total harmonia amb l’espai permanent del nostre centre, curull d’atuells tradicionals, senzills, austers i bells.

L’origen de tots dos és el mateix, el fang, tot i que, la mà de l’home transforma i altera aquest fang en funció de les seves necessitats ( i ja ho fa així des del Neolític, moment en que va sorgir la ceràmica...) el resultat magnífiques obres que ens ajudaran a gaudir una estona i ens manifestaran la magnitud de la natura i de tot allò que genera.

Visites de l'exposició

De l’1 al 4 de maig coincidint amb la Fira de la Terrissa, l’exposició es podrà visitar amb el mateix horari de 10’00 a 14’00 h i de 16’00 a 21’00 h. A partir del 5 de maig, i, fins l’1 de juny, es podrà visitar en l’horari habitual del centre: dimecres a divendres de 9’30 a 13’30 h; dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 h.

L’acte d’inauguració de l’exposició tindrà lloc el dia 1 de maig, a les 11.30 h (abans de l’acte d’inauguració de la Fira de la Terrissa) i comptarà amb la presència de del Sr. Moisés Rodríguez Cantón, director del CCAM (Consorci de Comerç,Artesania i Moda de Catalunya). El dia 3 de maig, a les 12.30 h, a la mateixa sala on s’acollirà l’exposició, es presentarà un llibre de poesia, inspirat en l’obra de Joan Panisello, de Carme Romia amb pròleg de Mònica Sales.


                            

                                               Exposición de Joan Panisello

                  
       
                                                                                                                               
     Del 1 de mayo al 1 de junio de 2025, la sala de exposiciones temporales de Terracota, Centro de Interpretación de la Alfarería de la Galera, acogerá una exposición de cerámica de Joan Panisello: “Probar, experimentar, innovar…”

Información enviada por la organización:

Joan Panisello está considerado internacionalmente como uno de los creadores más destacados de nuestra época en el arte cerámico tanto por la originalidad de sus formas como por la variación cromática de sus piezas y su obra es conocida en los cinco continentes a través de más de 1.500 publicaciones en todo el mundo, escritas en torno a su obra, así como por las más de 305 exposiciones realizadas en diferentes países y cantidad de obras expuestas en Museos, Fundaciones, Fondos de Arte y colecciones públicas.

Nacido en Jesús (Tortosa), Joan Panisello obtiene la titulación de maestro en 1965 y entre 1968-1973 se especializa en Expresión Artística. Se formó en las Escuelas de Artes y Oficios de Tortosa y Tarragona, ampliando sus conocimientos con cursos especializados en La Bisbal d’Empordà y Barcelona. En 1975 obtuvo el título de Graduado en Artes Aplicadas y Oficios Artísticos, en la especialidad de cerámica, en la Escuela Llotja de Barcelona.

Uno de los hitos más destacados de su carrera fue la exposición retrospectiva organizada por el Ministerio de Cultura, en 2008. Esta muestra, de carácter itinerante, se inauguró en el Museo Nacional de Cerámica de Valencia, situado en el Palacio del Marqués de Dos Aguas y recorrió varias ciudades.

Su trabajo ha sido ampliamente reconocido, por lo que, aquí, nos resulta imposible enumerar todas sus distinciones, destacamos sólo algunas: en 2013 fue seleccionado como miembro de la Academia Internacional de Cerámica, consolidando así su posición en el panorama artístico mundial. En 2021, recibió la Cruz de Sant Jordi, uno de los máximos galardones otorgados por la Generalitat de Catalunya, en reconocimiento a su contribución a la cultura y al arte cerámico y en septiembre de 2023, la Real Academia Catalana de Bellas Artes de Sant Jordi distinguió la trayectoria de Joan Panisello otorgándole Tortosa.

Joan Panisello nos presenta dieciséis obras elaboradas con diferentes técnicas y en alguna combina diferentes materiales. Piezas arraigadas al territorio, otras relacionadas con el fenómeno OVNI, del que ha mostrado mucho interés a lo largo de su carrera, y otras engendradas con la técnica del raku.

Su obra se inspira en el Ebro, en sus gentes, en sus paisajes y en la huella que nos han dejado las diferentes civilizaciones que han pasado por esta magnífica tierra. Recoge toda esta herencia cultural y la canaliza en su cerámica.

La técnica del raku provoca transformaciones químicas y físicas en la pieza que le dan tonalidades, texturas, matices y colores muy variados que le van muy bien a Joan como creador inquieto que es, para concebir obras originales, solemnes, vanguardistas y únicas.

Como una especie de divinidad, combina de forma excelente los cuatro elementos principio de todas las cosas: agua, aire, tierra y fuego. El resultado es este conjunto de composiciones totalmente pulcras, rigurosas y contundentes.

Sus paneles y esculturas evocan el mar, la tierra, el universo con sus enigmas o la naturaleza en su máximo esplendor.

Cada una de sus obras rezuma: respeto, fortaleza, dignidad y a menudo espiritualidad. Rellenas de energía y vitalidad, fruto de un trabajo exigente y continuado que le han permitido un enorme dominio del color, la textura y el volumen, nos adentrarán en una serie de sensaciones y nos descubrirán la belleza en su estado más puro.

Plafones y esculturas cerámicas totalmente contemporáneas conviviendo en una total armonía con el espacio permanente de nuestro centro, colmada de piezas de alfarería tradicionales, sencillas, austeras y bellas. El origen de ambos es el mismo, el barro, aunque, la mano del hombre transforma y altera este barro en función de sus necesidades (y ya lo hace desde el Neolítico, momento en que surgió la cerámica…) el resultado, magníficas obras que nos ayudarán a disfrutar y nos manifestarán la magnitud de la naturaleza y de todo lo que genera.

Del 1 al 4 de mayo coincidiendo con la Feria de la Alfarería, la exposición se podrá visitar con el mismo horario de 10’00 a 14’00 h y de 16’00 a 21’30 h. A partir del 5 de mayo, y hasta el 1 de junio, se podrá visitar en el horario habitual del centro: miércoles a viernes de 9’30 a 13’30 h; sábados, domingos y festivos de 12:00 a 14:00 h.

El acto de inauguración de la exposición tendrá lugar el día 1 de mayo, a las 11.30 h (antes del acto de inauguración de la Feria de la Alfarería) y contará con la presencia de del Sr. Moisés Rodríguez Cantón, director del CCAM (Consorcio de Comercio, Artesanía y Moda de Catalunya).

El día 3 de mayo, a las 12.30 h, en la misma sala en la que se acoge la exposición, se presentará un libro de poesía, inspirado en la obra de Joan Panisello, de Carme Romia con prólogo de Mònica Sales

 Más información:  www.panisello.net     www.panisello.net/blog

www.galera.cat/cultura/museu       www.galera.cat/agenda.