dimarts, 26 de març del 2019

Xerrada J. Panisello i E. Sánchez, “Dues versions de Romania”

El divendres 22 de març de 2019 i a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa els amics Joan Panisello i Eduard Sánchez van oferir una xerrada donant la seua versió de les experiències que han viscut a Romania on el primer hi ha estat set vegades i el segon catorze vegades.
Eduard ha parlat molt d’Història i literatura, els seus temes favorits. Joan ha parlat de Art, teatre, situació de Calimanesti i Caciulata, com a llocs turístics i amb una quantitat de diferents tipus d’aigües termals i medicinals impressionants. Detalls del riu, muntanyes, boscos, agricultura, pesca, monestirs, abundància de fonts entre els boscos, piscines públiques que aprofiten l’aigua calenta que surt permanentment de la terra, edificis antics alguns molt ben conservats i restaurats com l’Hotel Central, biblioteques locals i de la capital de la regió, Ramnicu Valcea on també hem visitat i assistit a nombrosos actes relacionats amb el món de la literatura, la poesia, la pintura, escultura, ceràmica...També cal destacar El teatre i la casa de Cultura Florín Zamfirescu, en record del artista de TV i cinema que porta el seu nom i que dirigeix cada estiu un ART CAMP dedicat al teatre, com nosaltres els artistes tenim el nostre ARTCAMP Vlaicu Ionescu, dedicat ales arts plàstiques. Interessant també. Hem passat unes 100 fotografies amb grups d’artistes, presentacions de llibres, exposicions, excursions, entrevistes a la TV, visites a monestirs, inauguracions i cloendes oficials de diferents ART CAMP, treballs dels artistes assistents... 
Pobles i ciutats importants con Horezu, famosa per la ceràmica popular, Târgu Jiu ciutat del famós escultor Brancusi, Sibiu, anys enrere capital europea de la Cultura, Bucuresti, capital de la nació romanesa.
Monestirs com el de Ostrov en una petita illa fluvial al mateix Calimanesti, Cozia, Turnu, Hurezi, Góvora, Antim Ivireanul i d’altres.
Com a finalització de la xerrada hem ofert al públic assistent la possibilitat de provar el que et solen oferir a Romania quan vas de visita: Una copeta de AIGUA DE LA VIDA. En el fons és una copeta de palinca o siga una mena d’aiguardent de prunes, molt potent per l’alcohol i a al vegada amb molt bon paladar. Conste que la gent assistent el van trobar molt interessant i van marxar amb bon gust de boca.  Joana i jo també vam recordar aquell gust amb tres botelles que conservàvem i que vam oferir a la gent.



Algunes de les 100 fotografies que hem passat als assistents a la xerrada, referents als 7 viatges que hem fet a Calimanesti i altres zones de Romania i que es van ensenyar al públic.
HOTEL CENTRAL, PISCINAS, TEATRO FOLRIN ZAMFIRESCU, ARTISTAS AÑO 2014




 PRESENTACIONES DE LIBROS EN RAMNICU VALCEA I CALIMANESTI. PREMIOS










INAUGURACIONES,  EXPOSISIONES Y DESPEDIDAS 










PROGRAMAS DE TELEVISIÓN EN 3 CANALES DIFERENTES


ENCUENTRO Y PLANIFICACIÓN DE TRABAJO CON EL ARZOBISPO IPS VARSANUFIE


EXCURSIONES CON EL GRUPO DE POETAS, ESCRITORES Y ARTISTAS