dimecres, 27 d’abril del 2011

2ª Biennal d’Art a Corbera d’Ebre






L’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre acull des del dia 16 d’abril i fins al dia 3 de juliol de 2011, la 2ª Biennal d’Art. Un centenar d’obres omplen el recinte destruït en bona part a la Guerra Civil i des de fa poc, restaurat parcialment. El fet es que resulta un lloc idoni per acollir aquesta esplèndida manifestació artística, digna d’omplir amb tot l’honor, qualsevol museu d’arreu del món.
La qualitat de les obres per damunt de tot, la seua distribució, el fet que els DRETS HUMANS siguen el fil conductor de la mostra, la participació de gent molt variada en tècniques i llocs de procedència, fan de l’exposició un esdeveniment que no ens podem deixar perdre.
Escultures de diversos materials i formats, pintures de grans dimensions, instal•lacions gegants i agosarades, dissenys d’una qualitat indiscutible, fotografies exquisides amb missatges punyents, fotografies fetes amb els sistemes més rudimentaris i amb uns resultats més que dignes i sorprenents, són algunes de les tècniques emprades en les obres exposades. La distribució dels materials de suport de les obres exhibides estan situats amb una delicadesa i un equilibri impecables.
Com en anteriors ocasions en les que importants temes relacionats en l’ART han sorgit a la Terra Alta, la mà del pintor, dissenyador i activista cultural Josep Cañada, procedent de Barcelona però arrelat a Corbera d’Ebre, novament ha fet sonar de fort i per a molt bé, aquesta comarca ebrenca. És un goig tenir entre nosaltres persones com Josep i la seua família que vénen de la capital, s’arrelen al nostre territori, el fan seu i ens regalen el millor que tenen. la seua il•lusió, la seua companyia, les seues reflexions, la seua amabilitat, el seu temps, el seu saber fer i bona part de la seua vida. Per descomptat, altres persones del nostre territori, entusiastes con Josep, formen part del grup organitzador dels actes
Les institucions més properes al lloc de l’esdeveniment: l’Ajuntament de Corbera d’Ebre, el Patronat del Poble Vell de Corbera d’Ebre, El consell Comarcal de la Terra Alta, la Diputació de Tarragona, El COMEBE, El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, i l’Obra Social de la Caixa i de Caixa Tarragona, val la pena que sospesen la importància i la dignitat de les dues Biennals de Corbera d’Ebre, els anys 2009 i 2011, per a poder donar-hi suport i tota classe de facilitats en properes convocatòries. Amb esdeveniment com aquest, la Terra Alta guanya notablement en l’àmbit cultural tant a nivell català com de país.


Imatges de la 2ª Biennal












La nostra participació a la 2ª Biennal l’hem dedicat als
DRETS HUMANS.

Hem preparat amb materials de rebuig de l’Empresa REFRACTARIS FELIU de Pinell de Brai una línia recta d’uns dos metres, feta amb bocins de refractari. Aquesta línia recta, senzilla, elemental, fàcil de fer i d’interpretar representa els Drets Humans. Aquells drets que també són senzills, rectes, comuns a totes les religions i civilitzacions, aquells que parteixen del respecte a tothom, aquells que et suggereixen que tractes al proïsme com t’agrada que et tracten a tu mateix. Són els que haurien de prevaler en les veritables relacions humanes i que tothom pot entendre sense grans explicacions.
Al costat hem preparat un laberint. Aquest representa la forma tortuosa, complicada, enrevessada, egoista, maleïda...on és difícil d’entrar-hi i gairebé impossible de sortir-hi, amb que molta gent interpreta els Drets Humans. Desgraciadament avui, massa governs, massa empreses, massa mandataris, massa institucions, massa elements obsessionats pels diners i pel poder es passen pel forro els drets humans. Per això la fam, la pobresa, les desigualtats extremes, les malalties, les guerres, el sofriment...no van enrere sinó que cada dia augmenten al nostre planeta. O totes les persones ens prenem definitivament en serio el compliment dels DRETS HUMANS o estarem escrivint, cada dia més de pressa, la desgraciada fi de la humanitat.